Klantenservice &
Veelgestelde vragen (FAQ)

Een vraag, probleem of obstakel met betrekking tot SignHere?
Zoek dan in onze veelgestelde vragen om het antwoord te vinden.
Niet gevonden? Contacteer dan onze klantenservice.

search icon

Alles over de elektronische handtekening

De Gekwalificeerde Elektronische Handtekening (Qualified signature in het Engels) is de meest geavanceerde vorm van elektronische handtekening volgens de vereisten van de eIDAS-wetgeving van de EU.
Een gekwalificeerde elektronische handtekening heeft hetzelfde rechtsgevolg als een handgeschreven handtekening.
Er zijn 2 soorten Gekwalificeerde Elektronische Handtekening in België, nl. itsme en de Belgische eID kaart. Beide worden ondersteund door SignHere.


Een elektronische handtekening (ook genoemd digitale handtekening of e-handtekening) wordt wettelijk erkend als een geldige methode om toestemming of goedkeuring te geven aan elektronische documenten of formulieren. De eIDAS richtlijn van de EU bepaalt dat een rechter een digitale handtekening niet kan weigeren gewoon voor het feit dat ze digitaal is.
Er bestaan echter verschillende vormen van digitale handtekening en sommige worden beschouwd als het elektronische equivalent van handgeschreven handtekeningen.

 • De Simpele handtekening (Simple Electronic Signature of SES) is de meest eenvoudige en heeft het minst legaal gewicht. Het is handtekening die bvb wordt gezet wanneer een pakje wordt geleverd bij u thuis.
 • De Geavanceerde handtekening (Advanced Electronic Signature of AES) geeft u al meer zekerheid op juridisch vlak. Enkele voorbeelden zijn de handtekening door middel van een unieke code die via SMS of email werd verstuurd en die de ondertekenaar moet ingeven wanneer hij het document ondertekent.
 • De Gekwalifieerde handtekening (Qualified Electronic Signature of QES) is het juridisch equivalent van de pen en papier handtekening (ook natte handtekening genoemd). Dit wordt gedaan door de Belgische eID kaart of itsme.

Elektronische handtekeningen zijn legaal en worden als geldig erkend in Verordening nr. 910/2014, bekend als eIDAS, die op 1 juli 2016 in heel Europa in werking is getreden. De eIDAS is rechtstreeks van toepassing in alle lidstaten omdat het een verordening is, en geen richtlijn.

SignHere gebruikt de onderliggende technologie van Connective. Op basis van de analyse van DLA Piper in juni 2020 maakt Connective eSignatures, mits goed geconfigureerd, het mogelijk om elektronische handtekeningen te creëren in de zin van artikel 3, lid 10, van de eIDAS-verordening en zelfs, afhankelijk van de door de klant of gebruiker gekozen handtekeningmethode, bepaalde geavanceerde en gekwalificeerde elektronische handtekeningen (in de zin van artikel 3, lid 11 en 12, van de eIDAS-verordening). Connective heeft in Connective eSignatures ook de garantie van de geldigheid van deze elektronische handtekeningen op lange termijn opgenomen, namelijk een integratie met elektronische tijdstempels van officieel erkende certificaatautoriteiten (CA’s).

In deze context maakt Connective eSignatures als oplossing voor elektronische handtekeningen, met de juiste configuratie, het beheer mogelijk van een ondertekeningsproces dat voldoet aan de eisen voor alle soorten elektronische handtekeningen waarin de eIDAS-verordening voorziet.


Een handtekening die met behulp van digitale handtekeningtechnologie is gezet, is het elektronische equivalent van een notariële papieren handtekening.
Digitale handtekeningen zijn gebaseerd op cryptografie. Ze maken gebruik van PKI infrastructuur (Public Key Infrastructure) om elektronische gegevens met een cryptografische sleutel te ondertekenen.

Een digitale handtekening garandeert de integriteit van het document dat zij ondertekent. De inhoud van het bericht kan niet worden gewijzigd of gemanipuleerd zonder de geldigheid van de digitale handtekening te ondermijnen.
Een digitale handtekening garandeert echter niet altijd de authenticatie van de afzender. De identiteit van een persoon wordt pas wettelijk bevestigd wanneer een gekwalificeerd certificaat de handtekening aan die persoon koppelt. Deze gekwalificeerde certificaten moeten worden afgegeven door een erkende certificatie-instantie of worden gegenereerd door een veilige manier om handtekeningen aan te maken (zoals een elektronische identiteitskaart of itmse in België).

De Europese wetgeving die elektronische handtekeningen regelt, houdt rekening met deze verschillen inzake digitale handtekeningen. Zodra gekwalificeerde certificaten zijn toegevoegd, garanderen deze digitale handtekeningen onweerlegbaarheid, zodat hun juridische waarde door de wet wordt gewaarborgd en geen rechterlijke uitspraak vereist is.

 


eIDAS onderscheidt 3 soorten: simpel, geavanceerd en gekwalificeerd.
Alle 3 zijn wettelijke aanvaarde handtekeningen maar enkel de gekwalificeerde is gelijkaardig aan pen & papier.

Simpel

 • Ook bekend als Simple Electronic Signature (SES).
 • Wat is het? Bewijst de aanvaarding of goedkeuring door de ondertekenaar door middel van een soort certificaat. Bv. manueel getekend op het scherm of klik op de knop “ik aanvaard”, enz.
 • Bewijslast? Ligt bij degene die de handtekening initieert, ttz het document verstuurt
 • Waarvoor? voor eenvoudige transacties
 • Voorbeeld: met een stylus tekenen op een tablet of een krabbel zetten met een vinger of met de muis

 

Geavanceerd

 • Ook bekend als Advanced Electronic Signature (AES).
 • Wat is het? Vereist een hoger niveau van verificatie van de identiteit van de ondertekenaar, beveiliging en verzegeling (d.i het document niet kan worden gewijzigd nadat het is ondertekend).
 • Bewijslast? Ligt bij degene die de handtekening initieert, ttz het document verstuurt
 • Waarvoor? Voor hoog risico en hoge waarde transacties en HR contracten
 • Voorbeeld: éénmalige wachtwoorden via SMS of email

 

 

Gekwalificeerd

 • Ook bekend als Qualified Electronic Signature (QES).
 • Wat is het? Juridisch gelijkwaardig aan een handgeschreven handtekening. Gebaseerd op een certificaat afgegeven door een Qualified Trust Service Provider (QTSP) die op de EU Trust List (EUTL) staat.
 • Bewijslast? Bewijslast ligt bij de partij die de handtekening betwist. Onweerlegbaar.
 • Waarvoor? Voor hoog risico en hoge waarde transacties en contracten. Telkens je absolute zekerheid wilt hebben
 • Voorbeeld: de Belgische eID of itsme®

 


SignHere compatibiliteit

U kunt uw SignHere portaal bezoeken vanop elk apparaat en elke locatie.
In SignHere Business kunt u documenten uploaden vanaf elk toestel.
In SignHere Pro is het niet mogelijk om documenten te uploaden vanaf een webbrowser op een smartphone.

De ondertekenaars van een document kunnen het ondertekenen vanop eender welk apparaat.
Ze hoeven enkel de beveiligde link te openen naar het document die ze ontvangen via e-mail, om zo het ondertekeningsproces te starten.


SignHere Free en Business Edition

Het aanmaken van uw SignHere Free account is een eenvoudig proces met behulp van onze onboarding oplossing TruliUs.

Het bestaat uit 2 stappen:

 1. Het registreren van uw bedrijf op TruliUs
 2. Het activeren van SignHere

 

 1. Uw bedrijf registreren op TruliUsTruliUs is een digitaal bedrijfspaspoort waar u al uw bedrijfsinformatie en de gebruikers in uw bedrijf kunt beheren.De eerste keer dat u SignHere gebruikt, dient u een account aan te maken op TruliUs op deze manier:
   • Wanneer u uw SignHere Free account aanmaakt, wordt u doorgestuurd naar TruliUs.
   • U wordt gevraagd om uzelf te authenticeren met itsme® of de Belgische eID.
   • Daarna aanvaardt u de Algemene Voorwaarden van TruliUs.
   • TruliUs vraagt u daarna uw email adres en zal er een mail gestuurd worden naar uw email met een bevestigingscode. Dit laat ons toe om zeker te zijn dat uw email adres correct is.
   • Zodra u zich geauthenticeerd heeft, dient u uw ondernemingsnummer in te geven. Dit is nodig om uw naam aan de onderneming te koppelen.
   • Wij halen uw bedrijfsgegevens uit officiële bronnen halen en tonen ze.
   • Gelieve ze na te kijken en te bevestigen.
   • Zodra u dat gedaan heeft, wordt u doorgestuurd naar SignHere.Ondertussen is er een verzoek naar Isabel gestuurd om de informatie die u heeft ingevoerd te controleren.
    Dit is een veiligheidsmaatregel om er zeker van te zijn dat u gemachtigd bent om in naam van uw bedrijf te handelen.

   

 2. SignHere activerenU bent nu in SignHere en u hoeft alleen nog maar SignHere te activeren door de Algemene Voorwaarden te accepteren.
  Na het aanvaarden van de Algemene Voorwaarden kan u beginnen met het verzenden van documenten.

  Let op: u kunt nu al documenten verzenden in eigen naam maar u zult pas een document kunnen verzenden in naam van uw bedrijf wanneer Isabel uw bedrijfsidentiteit heeft geverifieerd.


TruliUs is een digitale identiteit oplossing voor bedrijven die SignHere gebruikt om de accounts in SignHere te beheren.

Met TruliUs kunt u uw bedrijfsgegevens beheren, maar ook de gebruikers, uw taalinstellingen en nog veel meer.
Meer en meer diensten zullen worden toegevoegd aan het TruliUs platform, zodat u uw bedrijfsgegevens slechts op één plaats hoeft te beheren.

 

Zodra u uw account in TruliUs heeft aangemaakt, kunt u altijd teruggaan naar www.trulius.be om wijzigingen in uw bedrijfsgegevens aan te brengen.

 

TruliUs is een vertrouwde dienst ontwikkeld door Isabel Group.


Beide edities van SignHere hebben dezelfde functionaliteit.

SignHere Free laat u toe het platform te gebruiken met een bepaald aantal gratis handtekeningen. Eens de gratis handtekeningen opgebruikt zijn, kan u geen documenten meer versturen om te laten ondertekenen. U kunt alleen upgraden naar SignHere Business, dat is de betalende versie.

SignHere Business is de betalende versie die u toelaat om SignHere te gebruiken terwijl u betaalt voor de handtekeningen die op uw documenten worden gezet.


Nee.

SignHere Free is gratis, dus u betaalt niets.

SignHere Business is gebaseerd op een ‘betaal wat u verbruikt’ principe en u betaalt alleen als u handtekeningen gebruikt. Als u dat niet doet, wordt u niets in rekening gebracht.


U moet altijd eerst een SignHere Free account aanmaken (zie Mijn SignHere Free account aamaken).

Binnen SignHere Free ziet u boven rechts hoeveel gratis handtekeningen u heeft.
Daarnaast staat ‘Free’ of ‘Upgrade’. Klik hierop.

Op de pagina die verschijnt ziet u de verschillende edities van SignHere en kan u kiezen om te upgraden naar SignHere Business.
Wanneer u dit kiest, zal er een nieuwe pagina verschijnen waar u uw bankgegevens kan ingeven.
Na het invullen en versturen van deze informatie zal u een Sepa Direct Debit (domicilieringen) document ontvangen ter ondertekening (uiteraard digitaal).
Na het ondertekenen, zal u toegang krijgen tot SignHere Business en worden de gebruikte handtekeningen elke maand automatisch gefactureerd.

Alle facturen worden digitaal verstuurd en elke maand geïnd via Sepa Direct Debit (domicilieringen).

 


U kunt de taal van SignHere veranderen door bovenaan rechts, naast uw naam een andere taal te kiezen.

 


Bekijk deze video voor meer hulp (in het Engels)


SignHere gebruiken

In het SignHere portaal vindt u een overzicht van al de documenten die u heeft opgeladen en hun status. Eens het document ondertekend is door de nodige ondertekenaars kan u het downloaden en archiveren.
De documenten zelf blijven beperkt beschikbaar in uw portaal en we raden aan om ze lokaal te bewaren.


U kunt de taal van SignHere veranderen door bovenaan rechts, naast uw naam een andere taal te kiezen.

 


Bekijk deze video voor meer hulp (in het Engels)


SignHere ondertekenmethodes

Ondertekenen met eID werkt enkel op een computer, niet op een tablet of smartphone.
Om een digitale handtekening te plaatsen met uw eID-kaart heeft u nl. een eID-kaartlezer nodig.

De ondertekenaar hoeft niets te installeren op zijn computer. Gewoon de eID aansluiten is voldoende.

Ondersteunde browsers:
Windows

 • Microsoft Edge
 • Internet Explorer 11
 • Google Chrome n-2
 • Mozilla Firefox n-2

Mac OS

 • Safari n-2
 • Google Chrome n-2
 • Mozilla Firefox n-2

 


De Europese eIDAS-verordening (Electronic IDentification, Authentication and Trust Services) biedt een kader waarbinnen elektronische handtekeningen in alle lidstaten van de Europese Unie dezelfde rechtskracht hebben als papieren handtekeningen.

SignHere is een oplossing voor elektronische handtekeningen die gekwalificeerde elektronische handtekeningen biedt, het hoogste niveau van elektronische handtekeningen waarin de eIDAS-verordening voorziet.

Indien u met behulp van SignHere een document wilt indienen voor ondertekening door een tegenpartij in een andere lidstaat van de Europese Unie, raden wij u aan om eerst bij die tegenpartij na te gaan of hij de geldigheid van de elektronische handtekening in die specifieke situatie zal erkennen.


Elektronische handtekeningen zijn legaal en worden als geldig erkend in Verordening nr. 910/2014, bekend als eIDAS, die op 1 juli 2016 in heel Europa in werking is getreden. De eIDAS is rechtstreeks van toepassing in alle lidstaten omdat het een verordening is, en geen richtlijn.

SignHere gebruikt de onderliggende technologie van Connective. Op basis van de analyse van DLA Piper in juni 2020 maakt Connective eSignatures, mits goed geconfigureerd, het mogelijk om elektronische handtekeningen te creëren in de zin van artikel 3, lid 10, van de eIDAS-verordening en zelfs, afhankelijk van de door de klant of gebruiker gekozen handtekeningmethode, bepaalde geavanceerde en gekwalificeerde elektronische handtekeningen (in de zin van artikel 3, lid 11 en 12, van de eIDAS-verordening). Connective heeft in Connective eSignatures ook de garantie van de geldigheid van deze elektronische handtekeningen op lange termijn opgenomen, namelijk een integratie met elektronische tijdstempels van officieel erkende certificaatautoriteiten (CA’s).

In deze context maakt Connective eSignatures als oplossing voor elektronische handtekeningen, met de juiste configuratie, het beheer mogelijk van een ondertekeningsproces dat voldoet aan de eisen voor alle soorten elektronische handtekeningen waarin de eIDAS-verordening voorziet.


Alle SignHere Editions ondersteunen dezelfde ondertekeningsmethodes.

Tekenen met bedrijfsidentiteit

 • TruliUs Sign: ondertekening in naam van het bedrijf. De handtekening bevat de volledige naam, het bedrijf en de functie in dat bedrijf. Dit zal deel uitmaken van de visuele handtekening en het digitale ondertekenstempel.
  TruliUs Sign is een Advanced Signature volgens eIDAS.

 

Tekenen als natuurlijke persoon

 • itsme®: mobiel teken met de itsme® app.
  itsme® is een Qualified handtekening volgens eIDAS.
 • eID: tekenen met een elektronische identiteitskaart. Vereist een kaartlezer.
  eID is een Qualified handtekening volgens eIDAS.
 • SMS code: tekenen op basis van een code die via SMS wordt verstuurd.
  SMS code is een Advanced handtekening volgens eIDAS.
 • email code: tekenen op basis van een code die via email wordt verstuurd.
  Email code is een Qualified handtekening volgens eIDAS.
 • Manueel: tekenen op basis van een manuele handtekening op een PC of tablet.
  Manueel is een Simpel handtekening volgens eIDAS.

 


TruliUs Sign is een exclusieve ondertekeningsmethode van SignHere.
Met TruliUs Sign kunt u documenten ondertekenen uit naam van het bedrijf.
De digitale handtekening bevat de volledige naam, het bedrijf en de functie in dat bedrijf.
Deze handtekening is ook onderdeel van de visuele handtekening en de digitale handtekening stempel.

Het voordeel van TruliUs Sign is dat u nu een document kunt ondertekenen in naam van uw bedrijf in plaats van in uw eigen privé naam.

TruliUs Sign is een Advanced Signature volgens eIDAS.


eIDAS onderscheidt 3 soorten: simpel, geavanceerd en gekwalificeerd.
Alle 3 zijn wettelijke aanvaarde handtekeningen maar enkel de gekwalificeerde is gelijkaardig aan pen & papier.

Simpel

 • Ook bekend als Simple Electronic Signature (SES).
 • Wat is het? Bewijst de aanvaarding of goedkeuring door de ondertekenaar door middel van een soort certificaat. Bv. manueel getekend op het scherm of klik op de knop “ik aanvaard”, enz.
 • Bewijslast? Ligt bij degene die de handtekening initieert, ttz het document verstuurt
 • Waarvoor? voor eenvoudige transacties
 • Voorbeeld: met een stylus tekenen op een tablet of een krabbel zetten met een vinger of met de muis

 

Geavanceerd

 • Ook bekend als Advanced Electronic Signature (AES).
 • Wat is het? Vereist een hoger niveau van verificatie van de identiteit van de ondertekenaar, beveiliging en verzegeling (d.i het document niet kan worden gewijzigd nadat het is ondertekend).
 • Bewijslast? Ligt bij degene die de handtekening initieert, ttz het document verstuurt
 • Waarvoor? Voor hoog risico en hoge waarde transacties en HR contracten
 • Voorbeeld: éénmalige wachtwoorden via SMS of email

 

 

Gekwalificeerd

 • Ook bekend als Qualified Electronic Signature (QES).
 • Wat is het? Juridisch gelijkwaardig aan een handgeschreven handtekening. Gebaseerd op een certificaat afgegeven door een Qualified Trust Service Provider (QTSP) die op de EU Trust List (EUTL) staat.
 • Bewijslast? Bewijslast ligt bij de partij die de handtekening betwist. Onweerlegbaar.
 • Waarvoor? Voor hoog risico en hoge waarde transacties en contracten. Telkens je absolute zekerheid wilt hebben
 • Voorbeeld: de Belgische eID of itsme®

 


U heeft het antwoord niet gevonden? Aarzel niet om contact op te nemen.